Allergiakausi on alkamaisillaan

21.03.2018

 

Allergiakausi on alkamaisillaan!

Allergiaoireiden itsehoidon käypä hoito -suositus korostaa paikallisvalmisteita verrattuna antihistamiinitabletteihin. Silmäoireiden ensisijainen ja suositeltavin hoitomuoto ovat antihistamiinisilmätipat. Toiseksi suositeltavin on natriumkromoglikaattisilmätipat, joiden käyttö on aloitettava ajoissa. Jos oireet eivät lievity riittävästi paikallisilla valmisteilla, voidaan käyttää lisäksi suun kautta otettavaa antihistamiinia.

Nenäoireiden (tukkoisuus, nenän vuotaminen, kutina, aivastelu, kokonaisnenäoireilu) ensisijainen hoitomuoto on kortisoninenäsuihke (yli 18-vuotiaille). Toiseksi tehokkain on antihistamiininenäsuihke. Natriumkromoglikaattinenäsuihke voi vähentää oireiden ilmenemistä, jos käyttö aloitetaan ajoissa. Aivasteluun ja limaneritykseen voi käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia.

Nenänhuuhtelukannun (sarvikuono) käyttö kannattaa tukihoitona, huuhtelu poistaa epäpuhtauksia (siitepölyä, katupölyä) sieraimista ja siten vähentää oireita ja samalla kostuttaa limakalvoja.

Siitepölytiedotteen, jossa seurataan päivittäin siitepölyjen määrää Suomessa, näet esimerkiksi täältä.

Liikenne ja tuuli nostattavat pölyä ilmaan. Oireita katupölystä saa noin 40% seudun asukkaista. Kun ilmanlaatu on huono, kannattaa välttää pölyisiä alueita. Neuvoja oireiden helpottamiseen on uudessa Apua katupölyoireisiin -esitteessä, jonka löydät kaikista pääkaupunkiseudun apteekeista, myös meiltä Käpylän apteekista. Ajantasaisen pölytilanteen näet HSY:n Hiukkaspitoisuudet tunneittain -verkkosivuilta. Hsy seuraa Helsingin seudun ilmanlaatua, ja tiedottaa siitä täällä.

Tule kysymään apteekista lisäapuja allergiaoireisiin, autamme mielellämme löytämään sinulle sopivan hoitomuodon oireiden perusteella!